رفع تعهدات ارزی بین معناست که هنگامیکه شرکت یا نهادی بخواهد کالایی از سایر کشورهای خارجی وارد کند برای او اعمال میشود. صادرات نقش بسیار مهمی در تأمین و رشد اقتصاد کشور دارد و همانطور که میدانید همراه با صادرات ارز زیادی وارد کشور میشود. اما در چندین سال اخیر برخی از کالاها برای صادرات یا وارداتشان دیگر ارزی به آنها تعلق نگرفت به همین دلیل دولت برای جلوگیری از این مشکل قانون جدید رفت تعهد ارزی را ایجاد کرده است.
رفع تعهد ارزی در سال ۱۳۹۷ توسط بانک مرکزی جهت بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور تصویب شد.
تعهد ارزی واردات چیست؟
تعهد ارزی واردات به معنای تعهد شخصی یا شرکت در برابر پرداخت مبالغ شخصی برای وردات کالا و خدمات به کشور میباشد. رفع تعهد ارزی صادرات دستورالعملی است که مطابق با آن صادرکنندگان کالا و خدمات جهت برخورداری از معافیتهای مالیاتی ملزم به رفع تعهدات ارزی خود هستند و باید طبق آیین نامه رفع تعهد ارزی، ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصادی کشور برگردانند.
نیاز به تعهد ارزی واردات
این تعهد در بیشتر کشورها وجود دارد و تا حد امکان واردات کالا و خدمات از خارج از کشور را فراهم میکند و به توازن تجاری کمک میکند.
روش های رفع تعهدات ارزی
- فروش ارز حاصل از صادرات در قالب حواله در سامانه نیما
- انتقال ارز حاصل از صادرات به شخص دیگر
- انتقال ارز حاصل از صادرات به صرافیهای مجاز و بانکها به صورت اسکناس
- انجام وادرات در قالب صادرات صورت گرفته
رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان تنها از طریق فروش ارز حاصل از صادرات در قالب حواله در سامانه نیما به صورت اینترنتی و غیرحضوری امکان پذیر است.
مراحل رفع تعهد ارزی واردات
- ارائه پرداختی گمرکی ورود کالا
تکمیل عهد نامه توسط فرد حقیقی یا حقوقی وارد کننده و تایید امضا و مهر آن توسط مسئولین شعبه
۲. الصاق و ابطال تمبر طبق مقررات
۳. تکمیل امضا و مهر تعهد نامه توسط شخص حقیقی وارد کننده یا حقوقی دارنده امضا
۴. بانک عامل موظف است تعهد اخذ شده را تا انتهای تسویه تعهد ارزی در سوابق مربوطه نگهداری کند.
۵. وزارت خانهها، ارگانها، نهادها، شرکتها، سازمانها و موسسات درستی به غیر از ذیحساب ملزم به تکمیل و تنظیم تعهد نامه هستند.
۲. مهلت ارائه پروانه گمرکی:
واردکنندگان ملزم به ارائه پروانه گمرکی (برگه سبز) در موعد مقرر هستند. در غیر این صورت اگر حتی بعد از تمدید مهلت هم این اسناد و مدارد مستقیم تسلیم بانک عامل نشود، بانک عامل موظف است ضمن ظبط وثیقه اخذ شده به طرق قانونی و توسط مراجع قانونی این امر را پیگیری نمایند.
۳. اگر وارد کننده موفق به ارائه پروانه (برگ سبز) گمرکی نشود.
با تسلیم ارائه هر یک از اسناد و مدارک دال بر ورود کالا به گمرک و انجام عملیات ترخیص آن در صورت اجرا و اعمال تمامی مقررات و رعایت دستورالعملهای رفع تعهد صورت میگیرد.
۴. ارائه گواهی مدلول سند گمرکی ورود کالا:
در صورت اعلام مفقودی با عدم دسترسی وارد کننده به اصل پروانه گمرکی بانک عامل با گمرک ترخیص کننده کالا مکاتبه کرده و درخواست صدور گواهی مدلول سند گمرکی با رعایت تمامی قوانین و ملزومات را مینماید و همینطور وارد کننده کالا را در جریان قرار میدهند تا جهت مراجعه و ارائه مدارک لازم به گمرک مربوطه اقدام نمایند.
۵. کسر تخلیه
در صورتی که ارزش، وزن و تعداد کالاهای وارد شده دارای کسر تخلیه در مقایسه شرایط اعتبار و اسناد حمل ارائه شده و با مدلول سند گمرکی باشد رفع تعهدات ارزی میپذیرد.
۶. ارائه گواهی اخذ خسارت از شرکت بیمه
این گواهی باید شامل موارد زیر باشد:
- دارای مشخصات کامل کسری (وزن،تعداد و نوع کالای خسارت دیده) و همچنین اشاره به مبلغ ریالی چک با درج شماره چک نام برده باشد.
۷. ورود کالا بدون انتقال ارز:
ورود کالا بدون انتقال ارز به معنای این است که ورود این کالا بدون پرداخت باشد که به صورت Free of payment جهت رفع تعهدات ارزی و اندازه تعهد ایجاد شده. به شرط آنکه اصل پروانه گمرکی که توسط خود گمرکی که کالا را ترخیص کرده آن را مهر نموده باشد انجام میپذیرد.
۸. گران نمایی:
دفتر تعیین ارزش گمرک ایران مسئولیت اعلام گرانمایی کالاهای وارداتی را به عهده دارد و به طور مستقیم برای بانک عامل ارسال میکند. اگراین گراننمایی توسط گمرک ترخیص کننده کالا اعلام شود برای تایید نهایی باید دفتر تعیین ارزش گمرک آن را تایید کنید.
رفع تعهد ارزی در این صورت فقط با، باز پس گرفتن همان مقدار ارز از طریق وارد کننده و فروش آن به بانک عامل و صادرکردن اعلامیه خرید ارز صورت میپذیرد.
۹. مغایرت تعرفه گمرکی ورود کالا:
اگر تمامی شرایط کالای ترخیص شده از گمرک کطابق با آنچه که در پروانه سبز گمرکی و یا گواهی مدلول سند و اسناد حمل باشد بدون در نظر گرفتم مغایرت در تعرفه و به منظرو تسهیل در رسیدگی به تعهدات ارزی، رفع تعهد ارزی انجام میگرد.
۱۰. مغایرت گمرک مقصد:
اگر گمرکی که از آن کالا وارد و ترخیص میشود. مطابق با گمرکی که در انبساط و تهدات یاد شده نباشد باید ارز به میزان اضافه کرایه حمل بازپس داده شود و همچنین پروانه سبز گمرکی تحویل داده شده تا تعهد ارزی رفع گردد.
۱۱. کالاهایی که ترخیص آنها از مناطق آزاد تجاری، صنعتی یا ویژه اقتصادی صورت گیرد:
به شرط آنکه اصل پروانه سبز گمرکی که توسط گمرک های مستقر در مناطق ارائه گردد به شرط آنکه تمامی قوانین مربوطه رعایت شده باشد.
مناطق ویژه اقتصادی: انرژی پارس، پتروشیمی بندر امام و کتی سازی بندر امام اشاره نمود که رفع ارزی از این مناطق طبق مورد فوق اند که صورت میپذیرند.
۱۲. کالاهای متروکه
در صورتی که کالایی متروکه گردد بانهک عامل به جهت رسیدگی به موضوع تعهد ملزم به دریافت گواهی گمرک که نشان میدهد کالا به کشور وارد شده و همچنین تایید متروکه شدن کالا است که این قانون جهت رفع تعهد ارزی شامل تبصره ها و الزامات مربوطه است.
۱۳. کوتاژ صادراتی در رفع تعهد ارزی
صادر کنندگان برای رفع تعهد ارزی خود میتوانند از روش واردات در برابر صادرات استفاده کنند. صادرکنندگان یا شخصا اقدام به واردات میکنند یا با واگذاری کوتاژ صادراتی خود به شخص ثالث، رفع تعهد ارزی را به اون می سپارند. در هر دو حالت صادر کنندگان باید سریال کوتاژ صادراتی داشته باشند.
نحوه رفع تعهد ارزی در سامانه نیما
یکی از سامانه های رفع تعهد ارزی سامانه نیما استو در این سامانه تجار ارز های خود را به قیمت بازار به فروش می رسانند و درآمد حاصل از فروش ارز را برای رفع تعهدات ارزی خود استفاده میکنند.
در سامانه نیما تجار میتوانند با ثبت سفارش فروش ارز، پیشنهادات قیمت مناسب ارائه دهند. سپس اگر پیشنهاد آن ها با پیشنهادهای دیگر هم خوانی داشته باشد معامله انجام شده و ارز مورد نظر توسط سامانه به خریداران تخصیص داده میشود.
سوالات متداول
رفع تعهد ارزی واردات چیست؟
برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در بازرگانی ماهک در تماس باشید.
از طریق کدام سامانه میتوانیم نسبت به رفع تعهدات ارزی محصولات اقدام کنیم؟
جهت رفع تعهدات ارزی باید به آدرس اینترنتی ntsw.ir مراحعه کنید.
از طریق کدام سامانه میتوانیم نسبت به رفع تعهدات ارزی محصولات اقدام کنیم؟
جهت رفع تعهدات ارزی باید به آدرس اینترنتی ntsw.ir مراحعه کنید.
آیا رفع تعهد ارزی واردات منجر به افزایش صادرات میشود؟
بله، رفع تعهد ارزی واردات میتواند با افزایش تولید داخلی و بهبود شرایط صادرات منجر به افزایش صادرات شود.
آیا رفع تعهد ارزی واردات منجر به افت واردات میشود؟
بله، افزایش نرخ ممکن است منجر به افت واردات شود، اما این وابسته به شرایط اقتصادی و نرح ارز است.
چگونه کسب و کارها باید به تغییرات در تعهد ارزی واردات واکنش نشان دهند؟
با توجه به شرایط محلی و جهانی و با بررسی تاثیرات ممکن، استراتژی های مناسبی را اتخاد کنند تا با تغییرات مرتبط با تعهد ارزی واردات سازگار باشند.
آیا تعهد ارزی واردات تاثیرات متفاوتی در اقتصاد های مختلف دارد؟
بله، تعهد ارزی واردات تاثیرات متفاوتی در اقتصادهای مختلف دارد و وابسته به شرایط هر کشور میباشد.