کالای مرجوعی در گمرک به کالاهایی گفته میشود که به هر دلیلی از سمت خریدار یا فروشنده تحویل گرفته نشده است و کالا باز پس فرستاده شده است و یا بهعبارتدیگر محصولاتی که به کشور وارد میشوند به دلایل خاصی به کشور مبدأ برگردانده میشوند.
دلایل عدم ترخیص یا مرجوع کردن کالا:
عدم رضایت از محصول
ایراد و یا خرابی در کالا
آسیبدیدگی کالا
مغایرت یا عدم تطبیق یا تصویر اصلی محصول
نداشتن گواهی استاندارد کالا
نداشتن گواهی بهداشت محصول
غیرمجاز بودن کالا در کشور
برخی از کالاها نیاز به دریافت گواهی قرنطینه دارند؛ در صورت نداشتن چنین گواهی با عدم ترخیص مواجه میشوید.
عدم نیاز سفارشدهنده به محصول
اظهارنامه در دو نسخه تنظیم میگردد و کالا تحتنظر مأموران گمرک قرار میگیرد، از تاریخ ورود کالا به مرز، به مدت ۴ ماه و یا تا هنگامی که کالا به فروش نرسیده میتوان به خارج از گمرک اظهار نمود.
مراحل ارسال کالاهای مرجوعی به گمرک:
- تهیه کدارک مورد نیاز
- تعیین اصول و مقررات گمرکی
- پرداخت هزینه های مرتبط
هر کدویم از موارد بالا را به طور مختصر با هم بررسی میکنیم:
۱.تهیه مدارک مورد نیاز: فاکتور فروش، گواهی اصالت، برچسبها، برگه بازگشت کالا و هر مدرک دیگری که مرتبط با کالا است. درخواست تعداد مورد نیاز از این اسناد مهم است و از آن ها به عنوان مدرک و سندی برای تایید مالیکت و ارزش کالا استفاده میشود.
۲. تعیین اصول و مقررات گمرکی: برای این مرحله شما باید شناخت دقیقی به قوانین و اصول گمرک داشته باشید. که در این راه دشوار کارشناسان مجرب بازرگانی ماهک در کنار شما هستند.
۳.پرداخت هزینه های مرتبط: زمانی که کالای مرجوعی به گمرک فرستاده میشود، هزینه های مربوط به آن را باید پرداخت کنید و بسیار مهم است که از قبل تمام هزینه های گمرکی و هرگونه مالیات یا عوارض را پرداخت کرده باشید.
تفاوت کالای مرجوعی با کالای برگشتی
کالاهای برگشتی در رده کالاهای صادرات موقت قرار میگیرند که قصد تعمیر و یا شرکت در نمایشگاههای بینالمللی را دارند و با پایانیافتن نمایشگاه باید به داخل کشور باز گردند. کالاهای برگشتی آن دسته از کالاهایی هستند که به طور موقت به کشور دیگری صادر میگردد و دوباره به گمرک کشور برگشت داده میشود. کالاهای برگشتی از آن دسته از کالاهایی است که به طور موقت به یک کشور دیگر صادر میشود و دوباره به گمرک کشور بازگردانده میشود. کالاهای مرجوعی از دسته از کالاهای وارداتی هستند که پیش از ترخیص از گمرک برای ورود قطعی یا موقت به خارج از کشور انتقال داده میشود. کالاهای مرجوعی در گمرک آن کالاهایی هستند که به مرزهای کشور وارد شده باشد؛ اما بنا بر دلایل مختلفی اجازه ورود به داخل را نیافته و به کشور صادرکننده پس فرستاده میشود.
دلیل متروکه شدن کالا در گمرک
کالاهای متروکه به کالاهایی گفته میشود که طی مدتزمان قانونی از گمرک ترخیص نشده است و همچنان پس از گذشت چندین ماه در انبار گمرک باقیمانده است. توی این مرحله هیچ تفاوتی بین کالاهای وارداتی و صادراتی وجود ندارد و باید تمام کالاها در زمان مشخص و تعیین شده از انبار گمرک خارج شوند. کالاهای وارداتی به علت مراجعهنکردن صاحب کالا به گمرک متروکه اعلام میشوند
دلایل ترخیصنکردن کالا از گمرک و متروکه شدن آن چیست؟
- عدم مراجعه صاحب کالا به گمرک به دلیل کامل نبودن مدارک و اسناد مورد نیاز گمرک در زمینه انجام امور اداری مربوط به ترخیص کالا.
- عدم مراجعه صاحب کالا به گمرک به دلیل نداشت مجوزهای بهداشت و استانداردهایی جهت تایید کالاهای وارداتی
دلایل مرجوع شدن کالاها:
- غیرمجاز و ممنوع بودن کالا در کشور
- کامل نبودن گواهیها و استانداردهای بهداشتی
- دارا نبودن گواهی قرنطینه نباتی
- آسیبدیدن کالای وارداتی
- عدم تطبیق کالا با اسناد و مدارک مربوطه
- شرایط مرجوع کردن کالا:
در سامانه EPL اظهارنامهای را تنظیم میکنید و پرداخت هزینههای گمرکی را انجام میدهید و سپس کالا مرجوع داده میشود. برای کالاهایی که در گمرک قرار دارند امکان دور اظهاری فراهم شده است، تا بدون حضور فرد بتوان کارهای مربوطه را انجام داد.
یکی از شرایط مرجوعی کالا این است که در اظهارنامه مرجوعی یک مدت زمانی مشخص شده است که طی آن زمان صاحب کالا باید کالای مرجوعی را از مرز کشور خارج کند. اظهارنامه باید در دو نسخه تنظیم شود و به گمرک موردنظر ارسال شود. اگر اظهارات بیان شده خلاف واقعیت باشد، جرم محسوب میشود و صاحب کالا باید جریمه سنگینی را پرداخت کند. خارجکردن کالای مرجوعی در گمرک، تنها از طریق مرزهای مجاور گمرکی ممکن است.
ورود موقت کالا چیست؟
ورود کالایی به کشور برای یک مدت مشخص و معین شده که با تعلیق حقوقی که به ورودی قطعی آن تعلق خواهد گرفت و جهت خروج مجدد از کشور بایستی بهطورکلی از حقوق ورودی معاف گردد. ورود کالاهای موقت برای کالاهایی که در جهت نمایشگاههای بینالمللی وارد کشور میشوند، جهت تنظیم اظهارنامه و انجام فرایندها و تشریفات گمرکی ضروری است و تعهد نمایندگی سیاسی در سطح کشور جهت شرکت کالا در نمایشگاههای مستقر در سطح کشور بهعنوان تضمین پذیرفته میشود.
مشکلات رایج در مورد کالای مرجوعی در گمرک
- تاخیر در رسیدگی به درخواست
برای این که به چنین مشکلی در گمرک برنخورید باید حتماً بهصورت مستمر با مسئولین گمرک داشته باشید و بهصورت مداوم در خواست خود را بررسی کنید.
- عدم وضوح در مقررات
در مواقعی پیش میآید که عدم شفافیت و صراحت در قوانین میتواند منجر به پیچیدگی و ابهام در ارسال کالاهای مرجوعی در گمرک بشود. به همین دلیل باید با شناخت کافی به کاری که دارید انجام میدهید وارد این مراحل شوید و انجام تمام قوانین و مقررت بسیار حائز اهمیت است.
فاکتور مرجوعی چیست؟
فاکتور مرجوعی یکی از سندهای حسابرسی است که برای کالاهایی که بهعنوان مرجوعی وارد کشور میشوند، صادر میگردند. این فاکتور شامل اطلاعاتی مانند:
نام کالا، تعداد کالا، قیمت و هزینههای حملونقل، بستهبندی
این فاکتور برای ترخیص کالا در گمرک بسیار مهم و حائز اهمیت است و بسیار مهم است که امضا فرد مرجوعکننده و فرد تحویلگیرنده کالا در فاکتور مرجوعی باشد.
مرجوع کردن کالا به دبی
کالای مرجوعی یک کالای وارداتی است که پیش از ترخیص از گمرک در جهت واردات قطعی یا موقت به دلایل مختلفی مانند عدم تطبیق کالا با اسناد یا انصراف از خرید با دلایل معتبر، اجازه ورود به کشور را نمیگیرند و به کشور صادر نمیشوند و بلکه به کشور سازنده یا مبدأ باز میگردد. در این زمینه شرکتهای خدمات گمرکی این فرصت را فراهم آوردهاند تا کالاهای موردنظر را به شهر و مکان دلخواه خود ارسال کنید. برای این مراحل همیشه اولین گزینه برای انجامدادن این کار، دبی است
قوانین امور گمرکی
در ادامه قصد داریم شما را با مهمترین و اصلیترین قوانین امور گمرکی آشنا کنیم:
بر اساس ماده ۲۴ قانون امور گمرکی، مدت زمان نگاه داری کالا در انبارهای گمرک، از زمان تحویل کالا به مدت ۳ ماه می باشد. اما در صورتی که درخواست کتبی داشته باشید و مورد پذیرش کارشناسان گمرک قرار گرفته باشد و هزینه های گمرک را پرداخت کرده باشید، میتوانید دو ماه دیگر کالای خود را در انبار گمرک نگاه دارید.
در صورت عدم وجود امکانات لازم برای نگهداری کالاهای خاص در انبار گمرکی، مانند کالاهای فاسدشدنی و کالاهایی که مراقبت و نگهداشتن آنها هزینهآور است، باید بعد از تخلیه کالا و با مسئولیت دارنده کالا و ناظر گمرکی، به انبار سازگار با کالا منتقل شود. در غیر این صورت، هیچگونه مسئولیتی بر عهده تحویلدهنده نخواهد بود.
تا زمانی که کالا در انتظار تصمیم نهایی گمرک در انبارهای گمرکی نگهداری و متوقف شود، بهعنوان کالا متروکه شناخته نمیشود.
کالاهایی که مجوز یا استاد ترخیص و فروش برای آنها صادر شده است درصورتیکه ظرف مدت یک ماه از انبارهای گمرک خارج نشوند، مشمول قوانین کالاهای متروکه میشوند این مدت مشخص شده، با رضایت تحویلگیرنده و موافقت گمرک قابلتمدید است.
ارزش گمرکی کالاهای صادراتی بر اساس عواملی مانند قیمت فروش کالا و کالاهای صادراتی و همچنین هزینه بیمه کالا، هزینه تخلیه و بارگیری کالا، حملونقل و سایز هزینههای مربوط به گمرک، تعیین میگردد.
ورود موقت کالا
ورود موقت کالا به معنای ورود کالای مشخص برای یک مدتزمان معین شده است که باید با تعلیق حقوق ورودی که باید شرط خروج کالا از کشور با رسیدن به زمان موعد در آن قید شده باشد. در نتیجه: برای صادرات و خروج دوباره آن از کشور باید از حقوق ورودی معاف شود.
ورود موقت کالا برای محصولاتی که بهقصد حضور در نمایشگاههای بینالمللی هستند، صادر میشود و همچنین برای چنین محصولاتی اظهارنامه و انجام امور گمرکی بسیار مهم است، همچنین تعهدات دولتی است که باید نمایندگان شرکت برای شرکت در نمایشگاه را بهعنوان ضمانت بدهند.
باید توجه داشته باشید که مدتزمان استفاده از محصول در مجوزهای صادره برای ورود موقت محصولات به کشور نیز قید شده است. به همین دلیل است که داشتن مجوز برای تحویل کالا در زمان خروج از کشور بسیار مهم است.
سوالات متداول
کالای مرجوعی در گمرک چیست؟
کالای مرجوعی در گمرک، کالا یا محصولی است که به دلایل مختلف از جمله عدم رضایت مشتری یا خرابی و مشکل در کالا، مغایرت با مجوزها، غیرمجاز بودن و غیره به فروشنده یا تولیدکننده برگشتدادهشده است. این نوع کالاها ممکن است به دلیل خطای تولید، خرابی در حین حملونقل یا عدم تطابق با سلایق و انتظارات مشتریان برگشت داده شوند. در بسیاری از صورتها، فروشنده یا تولیدکننده به مشتریان خود اجازه میدهد که کالای برگشتی را بازپس بگیرند و پس از آن به آنها جایگزین مناسب ارائه دهد یا هزینه آن را بازپرداخت کند.
اگر یک بسته توسط گمرک مرجوع شود چه اتفاقی میافتد؟
بهطورکلی، اگر یک بسته توسط گمرک مرجوع شود، احتمالاً دلایل مختلفی وجود دارد که شامل عدم تطابق با مقررات و قوانین وارداتی، اشکال در اسناد یا نقص در اطلاعات بسته و غیره است. در این صورت، فرایند مرجوعی کالا به کشور و قوانین آن بستگی دارد. ممکن است نیاز به تصحیح اطلاعات، پرداخت هزینههای جانبی یا حتی بازگشت بسته به فرستنده داشته باشید. بهتر است با مقامات گمرکی تماس بگیرید تا در روند مرجوع کردن بسته قرار گرفته و به نحو مناسب و بهروز عمل کنید.
منظور از بازگشت سفارشی چیست؟
بازگشت سفارشی به وضعیتی اطلاق میشود که مشتری یک محصول یا خدمات را به فروشنده یا تأمینکننده باز میگرداند و در ازای آن، مبلغ پرداخت شده به او باز میگردد. این بازگشت به دلایل مختلف از جمله عدم رضایت مشتری، کالای نادرست یا خراب و یا عدم تطابق با توضیحات داده شده صورت میگیرد. درهرصورت، بازگشت سفارشی نقطهای است که حقوق و تعهدات فروشنده و مشتری را تعیین میکند و باید بر اساس قوانین و شرایط قرارداد بین طرفین اجرا شود.
شرایط مرجوع کردن کالا چیست؟
شرط عودت کالا قبل از ترخیص این است که کالا به دلایلی مانند نداشتن گواهی سلامت، غیراستاندارد بودن، ممنوعیت یا عدم تطابق با محصول سفارش داده شده، در گمرک ترخیص نشود. اقلامی که به هر دلیلی ترخیص نمیشوند، بازگردانده و یا مرجوع میشوند. شرط عودت کالا، تأیید اظهارنامه در سامانه EPL و پرداخت هزینههای گمرکی است. برای کالای مرجوعی در گمرک، شرایط دور اظهاری وجود دارد تا امور مرجوع کردن کالا، بدون حضور شخص انجام شود.
مهمترین دلایل جهت مرجوع شدن کالا چیست؟
مواردی مثل ممنوعه و غیرقانونی بودن کالا، دارا نبودن مجوزهای موردنیاز، نبود گواهی بهداشت، نداشتن مجوز قرنطینه نباتی، مغایرت کالا با مدارک موجود و غیره.
ورود موقت کالا به چه معناست؟
ورود موقت کالا به معنای این است که یک کالا برای یک مدتزمان معین به یک کشور خارجی صادر میشود، بهمنظور شرکت در نمایشگاههای بینالمللی و دیگر فعالیتهای مشابه.
منظور از کالای متروکه چیست؟
کالای متروکه کالایی است که دارنده آن بنا به هر دلیلی نسبت به ترخیص آن کاری نکرده و یا در ارائه مدارک موردنیاز تأخیر داشته است و باعث شده تا کالا در انبار گمرک باقی بماند.
تصمیمگیری در مورد اینگونه کالاها بر دوش سازمان جمعآوری و فروش اموال تکمیلی است و اظهار کالاهای متروکه توسط گمرک انجام شده و عوارض و هزینههای آن نیز تعیین میگردد. پس از تعیین شرایط و کسر حقوق گمرکی، کالاهای متروکه از طرق مختلف مانند خردهفروشیها و یا مزایده به فروش میرسند.
کالای برگشتی چیست؟
کالای برگشتی کالایی است که به دلیل مشکلات و نواقص، باید به کشور مبدأ بازگردانده شود. البته تا هنگامی که کالا به فروش نرسد قابلبرگشت به خارج از کشور است و در صورت فروش، برگشت کالا امکانپذیر نخواهد بود.
هزینه فریت بار کالای مرجوعی در گمرک به دبی
هزینه ارسال بار به دبی از عوامل مختلفی مانند وزن، حجم، نوع و مقصد انتخابی بستگی دارد. همینطور شرکتهای هواپیمایی داخلی و خارجی نیز قیمتهای مختلفی دارند. شرکتهای خدمات گمرکی و تجاری بهترین قیمت و امنترین خطوط هواپیمایی را برای فریت بار مسافری و کارگر توصیه خواهند کرد.
چه عواملی موجب تداخل در روند ترخیص کالا میگردد؟
عدم داشتن گواهی بهداشت، غیرمجاز بودن کالاهای وارد شده، عدم داشتن گواهیهای استاندارد، ممنوعیت کالا و مواردی ازاینقبیل.