ترخیص

تفاوت سود بازرگانی و حقوق گمرکی

تفاوت سود بازرگانی و حقوق گمرکی

تفاوت سود بازرگانی و حقوق گمرکی در حوضه تجارت و بازرگانی بسیار مهم می‌شود. افرادی که در حوزه تجارت بین الملل و به ویژه در حوزه واردات در حال فعالیت هستند باید اصلاعات کاملی راجب این موضوعات داشته باشند. در این مقاله بازرگانی ماهک قصد دارد به صورت تخصصی این موضوعات را برای شما بیان کند در صورتی‌که نیاز به مشاوره داشتید می‌توانید با کارشناسان مجرب ما در بخش بازرگانی تماس حاصل فرمایید.

تعریف سود بازرگانی

سود بازرگانی به سودی گفته می‌شود که حاصل از تجارت فعالی‌های تجاری است. در بسیاری از موارد، سود بازرگانی را می‌توانیم به عنوان درآمدی برای شرکت، تجار و یا صادرکنندگان و وارد کنندگان بدانیم. سود بازرگانی یکی از عواملی است که باعث موفقیت شما در تجارت‌تان می‌شود. بدون سود بازرگانی تجارت شما نمی‌تواند رشد زیادی داشته باشد. سود بازرگانی می‌تواند یکی از راه‌های سرمایه گذاری بیشتر برای تحقق تجارت، پرداخت و توسعه کسب و کار شما می‌باشد.

سود بازرگانی یکی‌دیگر از هزینه‌های اجباری است که تاجران باید هنگام ترخیص محموله‌های تجاری وارداتی خود متحمل شوند. این شکل از مالیات به صورت غیر مستقیم و به عنوان یک منبع درامد برای دولت نیز عمل می‌کند و براساس قوانین و مقررات تجارت بین المللی ایجاد می‌شود که اغلب منوط بر تایید وزارت است. مقامات مسئول نرخ سود تجاری را تعیین می‌کنند. در نتیجه میزان سود تجاری تحمیل شده بر واردات برای هر محموله تجاری می‌تواند متفاوت باشد.

یکی از مشترکات قابل توجه بین حقوق گمرکی و سود تجاری این است که هر دو اشکال مالیات غیرمستقیم هستند.

حقوق گمرکی

حقوق گمرکی، هزینه‌ها و مالیات‌هایی هستند که در فرآیند واردات و صادرات کالا اعمال می‌شوند. حقوق گمرکی براساس قوانین و مقررات گمرکی هر کشور مشخص می‌شود. این هزینه‌ها برای دستگاه‌های دولتی خود گمرک پرداخت می‌شود و برای دولت به عنوان منبعی از درآمد مالی محصوب می‌شود.

حقوق گمرکی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در کنترل واردات و صادرات کالا حقوق گمرکی به عنوان یکی از ابزارهای مهم برای تنظیمات و برقراری عدالت تجاری عمل می‌کند. این درآمدها برای برقرار کردن تعادل مالی هر کشور بسیار مهم است.

تفاوت سود بازرگانی و حقوق گمرکی

تفاوت‌های اساسی بین حقوق گمرکی و سود بازرگانی وجود دارد. سود بازرگانی بر اساس تفاوت ما بین فروش و خرید کالاها یا خدمات تجاری محاسبه می‌شود این در حالی است که حقوق گمرکی بر مبنای قوانین و مقرراتی است که در فرآیند واردات و صادرات اعمال می‌شود، محاسبه می‌شود.

سود بازرگانی معمولا به عنوان درآمد تجاری یا سود حاصل از فعالیت تجاری در نظر گرفته می‌شود. از طرف دیگر حقوق گمرکی حقوقی است که در فعالیت‌های گمرکی واردات و صادرات اعمال می‌شود و به دست دولت می‌رسد.

سود بازرگانی به عنوان منبع درآمد برای سازمان‌ها، مشتریان و تجار استفاده می‌شود و این در حالی است که حقوق گمرکی به عنوان منبعی از درآمد برای دولت عمل می‌کند و در تعادل مالی کشور نقش ویژه‌ای دارد.

نحوه محاسبه سود بازرگانی

در روند محاسبه سود بازرگانی از معیارهای مختلفی مانند وزن، حجم و یا تعداد کالاهای تجاری وارداتی می‌توان استفاده کرد و به محاسبه مقدار این هزینه پرداخت انجام شود. این در حالی است که محاسبه سود در گمرک ایران بر اساس وزن محموله تجاری وارداتی می‌باشد و به آن ارزش کالا نیز می‌گویند.

نحوه محاسبه سود بازرگانی در گمرک ایران به این صورت است که کارشناسان، ارزش خالص محموله تجاری وارداتی را براساس ارزش CIF محاسبه نموده و به تاجران اعلام می‌کنند.

CIF مخفف شده سه کلمه COST به معنای هزینه ارزش کالا، Insurance به معنای بیمه و Freight به معنای کرایه و حمل و نقل می‌باشد. که از ترکیب این کلمه‌ها با یک‌دیگر می‌توانید به نحوه محاسبه سود بازرگانی پی‌ببرید.

نحوه محسابه حقوق گمرکی

در نحوه محاسبه سود بازرگانی می‌توان از یک فرمول ثابت استفاده کرد و این فرمول برای تمام محموله‌های تجاری و وارداتی کشور یکسان می‌باشد. کارشناس گمرک برای به دست آوردن میزان حقوق گمرکی برای هر یک از محموله‌های وارداتی باید ارزش CUF آن محموله را با نرخ ارزی که برای واردات آن محموله به کشور از آن استفاده شده است و به علاوه نرخ تعرفه جمع کند تا مبلغی که تاجران به این حقوق گمرکی باید پرداخت کنند مشخص شود.

سود بازرگانی

سود بازرگانی یکی از هزینه‌های اصلی واردات کالا به کشور است. برای این هزینه واردات کالا را براساس سیاست‌های اقتصادی دولت باید در نظر بگیرند. قبل از اینکه بازرگانی بخواهد کار خود را به صورت بین الملل انجام دهد باید به ویژگی‌های سود بازرگانی مسلط باشد:

  • گمرک سود بازرگانی را بر اساس واحد ریالی از وارد کنندگان کالا دریافت می‌کند.
  • واردات کالا به کشور به دو صورت واردات قطعی و واردات موقت انجام می‌شود. اما پرداخت هزینه سود بازرگانی تنها مربوط به واردات قطعی کالا می‌باشد و شامل کالایی است که برای مصرف در داخل کشور اظهار شده و از گمرک ترخیص می‌شوند.
  • میزان هزینه‌ای که وارد کنندگان کالا باید به عنوان سود بازرگانی برای واردات هر نوع کالایی پرداخت نمایند در تعرفه گمرکی وارد شده است .
  • دریافت سود بازرگانی ربطی به نو یا نبودن کالاهای تجاری وارداتی ندارد و در صورت واردات قطعی آن‌ها باید برای ترخیص کالا از گمرک به این ارگان پرداخت شود.
  • هزینه سود بازرگانی برخی از کالاهای وارداتی بر اساس وزن آن کالا محاسبه می‌شود.
  • سود بازرگانی یکی از منابع‌ درآمدی دولت به حساب می‌آید و هدف از دریافت آن حمایت کردن از صنایع و تولیدات داخلی کشور می‌باشد.

عوامل موثر بر افزایش حقوق ورودی کالاها

حقوق ورودی کالا یکی‌دیگر از هزینه‌هایی است که وارد کنندگان کالا در هنگام ترخیص محموله‌های تجاری وارداتی از گمرک موظف به پرداخت آن هستند تا اجازه خروج و تحویل محموله خود را داشت باشند. حقوق ورودی گمرکی که به محموله‌های تجاری وارداتی تعلق می‌گیرد یک هزینه متغیر بوده و با توجه به عوامل مختلفی میزان آن کاهش و افزایش پیدا می‌کند.

عوامل موثر بر افزایش میزان حقوق گمرکی کالاهای وارداتی

  1. تعداد کالا یکی از عوامل افزایش دهنده میزان حقوق ورودی کالاهایی است که به کشور وارد می‌شوند. هرچه تعداد کالاها بیشتر باشد میزان حقوق و ورودی کالا نیز بیشتر می‌باشد.
  2. هرچه وزن کالا بیشتر باشد میزان حقوق ورودی که باید پرداخت کنید بیشتر می‌باشد.
  3. نوع کالا وارداتی یکی‌دیگر از این عوامل است. در صورتی‌که کالای وارداتی از جمله کالاهای اساسی و ضروری کشور نباشد و در دسته کالاهای لوکس قرار بگیرد باعث افزایش میزان حقوق ورودی گمرک خواهد شد.
  4. میزان تولیدات داخلی کشور در رابطه با کالای وارداتی یکی‌دیگر از عوامل تاثیرگذار بر روی میزان حقوق ورودی گمرک است. در صورتی‌که کشور مقصد به آسانی توان تولید کالای وارداتی را داشته باشد میزان حقوق ورودی که برای آن کالا می‌پردازید بیشتر می‌شود.

به عنوان یک دیدگاه کلی بخواهیم بیان کنیم باید بگوییم که

تاجران در صورتی که می‌خواهند  از تمامی هزینه‌هایی که باید در روند واردات کالا به کشور پرداخت کنند و مطلع شوند باید میزان سودی که از کالای تجارتی خود به دست می‌آورند را مقایسه کنند و سپس اقدام به انجام دادن چنین کاری بکنند. و برای انجام دادن چنین کاری می‌توانید از کارشناسان مجرب ما در بازرگانی ماهک مشاوره دریافت کنید.

سوالات متداول

چه مواردی شامل طرح معافیت از سود بازرگانی است؟

طرح معافیت از سود بازرگانی شامل واردات کالا توسط شرکت‌های دانش بنیان، نوآوری، اختراعات تازه و ترخیص کالاهای وارداتی از گمرک‌هایی نظیر گمرک بوشهر، خرمشهر، آبادان و جزیره هرمز می‌باشد.

سود بازرگانی دارای چه ویژگی‌هایی است؟

  • دریافت هزینه‌ها به صورت ریالی
  • معافیت پرداخت این هزینه برای بعضی از کالاهای وارداتی
  • محاسبه این هزینه بر اساس وزن در ایران و…. اشاره نمود

چگونه می‌توان هزینه حقوق ورودی گمرک را محاسبه کرد؟

برای محاسبه هزینه حقوق ورودی گمرک لازم است ارزش کالای وارداتی که به آن ارزش سیف کالا می‌گویند را به همراه هزینه بیمه کالا و حمل و نقل کالا جمع نموده تا میزان حقوق ورودی گمرکی محموله تجاری مورد نظر را به دست بیاید.

چه عواملی بر روی میزان حقوق ورودی گمرک تاثیر می‌گذارد؟

  • وزن کالا
  • تعداد کالا
  • ارزش مادی کالا
  • نوع کالا
  • میزان تولیدات داخلی کالا در رابطه با نوع کالای وارداتی و.. اشاره نمود

سود بازرگانی چیست؟

سود بازرگانی به میزان سود تجاری یا سود حاصل از فعالیت‌های تجاری اشاره دارد. این سود به عنوان تفاوت مابین فروش و خرید کالاها یا خدمات به دست می‌آید

چه تفاوتی بین سود بازرگانی و حقوق گمرکی وجود دارد؟

تفاوت اصلی بین سود بازرگانی و حقوق گمرکی در نحوه محاسبه و استفاده آن‌هاست. سود بازرگانی بر اساس تفاوت فروش و خرید محاسبه می‌شود و به عنوان منبع درآمد برای تجار و سازمان‌ها استفاده می‌شود، در حالی که حقوق گمرکی به صورت هزینه‌ها و مالیات‌هایی در فرایند واردات و صادرات اعمال می‌شود و به دست دولت می‌رسد

چرا سود بازرگانی مهم است؟

سود بازرگانی یکی از عوامل مهم در موفقیت تجارت است. این سود می‌تواند برای سرمایه‌گذاری بیشتر، تحقق نقاط قوت تجاری، پرداخت به مشتریان و همکاران، و توسعه کسب و کار استفاده شود. سود بازرگانی موجب تحقق اهداف مالی و رشد پایدار در سازمان‌ها می‌شود

حقوق گمرکی چه کاربردی دارد؟

حقوق گمرکی به عنوان هزینه‌ها و مالیات‌هایی در فرایند واردات و صادرات کالاها اعمال می‌شود. این درآمدها به دستگاه گمرکی پرداخت می‌شود و برای دولت به عنوان منبعی از درآمد مالی عمل می‌کند

محاسبه سود بازرگانی چگونه انجام می‌شود؟

سود بازرگانی بر اساس تفاوت مابین فروش و خرید کالاها یا خدمات محاسبه می‌شود. فروش کلیه درآمدهای حاصل از فروش کالاها یا خدمات است و خرید همه هزینه‌های مرتبط با تولید و عرضه کالاها یا خدمات است. تفاوت مابین این دو سود بازرگانی را شکل می‌دهد