اتصالات استنلس استیل, استاندارد استیل 304, استاندارد انواع استیل

تفاوت استیل ۲۰۱ و ۳۰۴

تفاوت استیل ۲۰۱ و ۳۰۴، در ابتدا برای تشخیص دادن این تفاوت‌ها باید شناخت درست و کاملی داشته باشیم از این دو نوع استیل.

پس با ماهک استیل باشید تا به طور کامل این موارد را با یک دیگر بررسی کنیم.

آشنایی با استیل ۲۰۱

هر کدام از استیل‌هایی که در جهان هستند دارای نوع‌های مختلفی هستند که هر کدام از آن‌ها رفتارهای منحصر به فردی با یک‌دیگر دارند. رفتارهای منحصر به فردی چون: سختی، استحکام و ترکیبات شیمیایی است که باعث بروز این اختلاف‌ها می‌شود. استیل ۲۰۱ جزو یکی از فولادهایی است که توانسته خود را جایگزین فولادهای ضد زنگ بکند. استیل ۲۰۱ در مصارف عمومی بهترین جایگزین برای دو استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ است.

استیل گرید ۲۰۱ از سری خانواده ۲۰۰ است که به استیل غیرمغناطیسی یا نگیر معروف است و کاربردی‌ترین استیل‌هایی که در این خانواده قرار دارد سری ۲۰۱ است. به این علت که از نیکل کمتری در این آلیاژ استفاده شده است و همچنین دارای مقداری منگنز و نیتروژن به عنوان آلیاژهای کمکی است. به همین علت است که دارای قیمت پایین‌تری نسبت به باقی محصولات ضد زنگ است.

لوله استیل ۲۰۱ مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی، آب و هوا و بسیاری از مواد شیمیایی دارد.

مشخصات استیل ۲۰۱

  • خواصیت ضد زنگ دارد.
  • خواصیت شکل پذیری بالایی دارد.
  • از دسته فلزات آستینتی است.
  • خواصیت غیرمغناطیسی یا نگیر است
  • مقدار کروم و کربن کمتری دارد.
  • به دلیل داشتن منگنز از قوی ترین فولادهای ضد زنگ است.
  • در محیط های سرد دوام بیشتری دارد.

مهم ترین کاربردهای استیل ۲۰۱

  • تولید لوازم برقی خانگی
  • ساخت تجهیزات رستورانی
  • تولید وسایل آشپرخانه، سینک‌های ظرف شویی
  • ساخت ابزار هرس کردن درختان
  • تولید کارد و چنگال آشپزخانه
  • استفاده در صنعت معماری
  • ساخت واگن‌های راه آهن و ساخت کابین‌های قطار
  • صنعت خودروسازی

مقایسه استیل ۳۰۴ و ۲۰۱

استیل‌های سری ۲۰۰ و ۳۰۰ در دسته‌های استیل آستینتی قرار می‌گیرند. مهم‌ترین تفاوت در این بین وجود نیکل در ساختار ترکیبی آن‌ها است. از استیل ۲۰۱ برای ساخت ظروف ارزان قیمت آشپزخانه و یا برای محیط‌هایی که رطوبت کمی دارد استفاده می‌شود. اما استیل ۳۰۴ با توجه به اینکه مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی دارد بهترین گزینه برای استفاده در کاربردهای صنعتی است. استیل ۳۰۴ در ساخت مخازن نگهداری مواد شیمیایی، لوله‌های انتقال سیالات و مبدل‌های حرارتی  و حتی سخت لوازم آشپزخونه با کیفیت بسیار  بالا استفاده می‌شود.

مقایسه کاربردهای استیل ۳۰۴ و ۲۰۱

استیل ۲۰۱ را میتوان برای ساخت ظروف ارزان قیمت آشپزخانه و یا برای استفاده در محیط هایی با رطوبت کم استفاده کرد. اما استیل ۳۰۴ با توجه به موقعیت خوردگی بهتر و دوام بالاتری که دارد برای استفاده در صنایع بسیار مناسب‌تر است. علاوه بر محیط‌های صنعتی می‌توان برای ساخت مخازن نگهداری مواد شیمیایی، لوله‌های انتقال سیالات و مبدل‌های حرارتی، ساخت تجهیزات غذایی و آشپزخانه (قابلمه، سینگ ظرفشویی و …) استفاده کرد.

یکی از کاربردهای رایجی که می‌توان از این دو نام برد، استفاده به عنوان ساخت نرده‌های استیلی است. البته بدیهی است که ساخت نرده با استفاده از آلیاژ ۲۰۱ ارزان‌تر از استیل ۳۰۴ است. البته نکته دیگری که باید بدانید این است که کیفیت بالای نرده استیل ۳۰۱ بر همگان اشکار است.

مقایسه قیمتی استیل ۲۰۱ و ۳۰۴

قیمت یکی از مهم‌ترین عواملی است که باید برای این دسته از استیل بررسی کرد. استیل ۳۰۴ به علت داشتن مقادیر زیادی از عناصر آلیاژی بسیار گران‌تر از ۲۰۱ است. با این که هر دو گرید استیل ۳۰۴ و ۲۰۱ در دسته ضد زنگ قرار می‌گیرند اما مقاومت به خوردگی بسیار عالی دارند. تفاوت قیمتی که در این دو گرید وجود دارد باعث می‌شود تا بسیاری از سازنده‌ها بجای ۳۰۴ از ۲۰۱ استفاده کنند. البته نکته‌ای که باید در نظر بگیرید این است که از استیل ۲۰۱ نمیتوان انتظار مقاومت بالا در شرایط خورنده را داشت، در چنین مواردی ۲۰۱ نیاز به تعمیر و یا تعویض یراق دارد.

شباهت‌هایی که این دوگرید با یک‌دیگر دارند:

  1. هر دو خواصیت مغناطیسی ندارند. (به اصطلاح نگیر هستند)
  2. هیچ کدام با عملیات حرارتی سخت کاری نمی‌شوند.
  3. هر دو گرید ۳۰۴ و ۲۰۱ را می‌توان با انجام فرایندهای کار سرد سختکاری کرد.
  4. هر دو آلیاژ را می‌توان جوشکاری کرد.

به دلیل تفاوت در میزان عناصر آلیاژی متفاوت جوشکاری و شکل پذیری استیل ۳۰۴ نسبت به ۲۰۱ بسیار بهتر است.

دوام استیل

دوام استیل یکی دیگر از مواردی است که باید حتما آن را بررسی کنید، تراکم و چگالی استیل ۳۰۴ نسبت به ۲۰۱ بیشتر است. از لحاظ خمش و شکل پذیری تفاوت زیادی میان استیل ۲۰۱ و ۳۰۴ نیست، اما استیل ۲۰۱ نسبت به استیل ۳۰۶ مسطح‌تر است. مقاومت در برابر عوامل خورنده به مقدار نیکل به کار رفته برای ساخت استیل ۲۰۱ کمتر است. رنگ استیل با توجه به میزان منگنز موجود در استیل ۲۰۱ بیشتر از استیل ۳۰۴ است و همین امر باعث شده است تا رنگ آن کمی تیره‌تر باشد. این یکی از تفاوت‌هایی است که می‌توانید این دو را از یک دیگر تشخیص دهید. البته نکته‌ای که باید بدانید این است که این تغییر رنگ چیزی نیست که به راحتی و توسط افراد عادی قابل شناسایی باشد.

ترکیب شیمیایی استیل ۲۰۱

SPCSiMnNiCrFe
۰.۱۵%۰.۰۶%۰.۱۵%۱%۵.۵-۷.۵%۳.۵-۵.۵%۱۶-۱۸%۷۱%

ترکیب شیمیایی ۳۰۴

SPCSiMnNiCrFe
۰.۰۳%۰.۰۴۵%۰.۰۸%۱%۲%۸-۱۰%۱۸-۲۲%۶۵%

مطالب مرتبط