فولاد ضد زنگ یا استنلس استیل به دلیل مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی، استحکام بالا معمولا برای کاربردهای پزشکی و یا مخازنی که درونشان مواد غذایی و شیمیایی قرار داد و حتی در عرصه دکوراسیون نیز بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. بهترین استیل ضد زنگ گروهی از آلیاژها هستند که بر پایه آهن و مقداری کروم ساخته شدهاند. به طور کلی استنلس استیل نوعی از آلیاژ آهن محصوب میشود که در ابتدای سال ۱۹۱۲ میلادی توسط فردریک بکث ساخته شد.
استنلس استیل را میتوانید به دستههای مختلفی دسته بندی کنید:
- آستنیتی
- فریتی
- مارنتزیتی
- داپلکس
تفاوت استیل با استنلس استیل چیست؟
فولاد معمولی از آهن و درصد کمی کربن ساخته میشود. اما اصلیترین مواد تشکیل دهنده استنلس استیل آهن، کروم و نیکل است که وجود ۱۱ درصدی کروم در استنلس استیل باعث شده تا در برابر خوردگی مقاومت بیشتری داشته باشید و در برابر برخورد با هوا و رطوبت بتواند خود را ترمیم کند و در برابر انواع خوردگی خود را مصون نگاه دارد.
کاربردهای فولاد ضد زنگ استنلس استیل
- ساخت وسایل آشپزخانه از قبیل سینگ ظرفشویی، گاز، کارد و چنگال
- قابلیت استفاده در سقف فرودگاهها
- استفاده در ساخت هواپیما
- استفاده در بدنه خودروها
- قابلیت استفاده در کاشتهای جراحی و تاجهای دندان
- تجهیزات کشتی و واگنهای ریلی
دلیل ضد زنگ بودن استنلس استیل
در استنلس استیل مقدار ۱۱ درصد کروم استفاده شده است. در واقع این مقدار کروم باعث ضد زنگ شدن استیل در موقع تماس با اکسیژن میشود.
استیل دارای بیش از ۱۰۰ نوع است برای انتخاب بهترین نوع استیل متناسب با پروژه خود بسیار خوب است قبل از خرید حتما با کارشناسان و متخصصان در زمینه استنلس استیل صحبت کنید.
گریدهای مختلف استیل
۱. آستینتی
جزو خارخ العادهترین خانوادههای فولاد ضد زنگ است. حدود دو/سوم مصرف کل فولاد ضد زنگ را این دسته به خود اختصاص داده است. این گروه یک ریزساختار آستنیتی دارند که به صورت کریستالی و مکعبی هستند.
فولادهای آستنیتی در تمام دماها ساختار یکسانی دارند برای همین در تمام دماهای مختلف سخت نمیشوند. فولادهای آستنیتی به دو دسته تقسیم میشوند:
آستنیتی سری ۲۰۰: نیکل، کروم و منگنز دارد. رایجترین گرید این استیل ۲۰۱ است که با کار سرد قابل سخت شدن است.
آستنیتی سری ۳۰۰: پرکاربردترین، بزرگترین گروه در مصرف استیل و غیرمغناطیسی (نگیر) است. معروفترین گرید در این سری گرید ۳۰۴ است. که به آن استیل ۱۸/۱۰ یا ۱۸/۸ نیز گفته میشود. مقاومت بسیار عالی در برابر اسید و مقاومت بالایی در برابر خوردگی موضعی از خود نشان میدهد.
۲. فریتی
دارای خواص مغناطیسی، فیزیکی و مکانیکی مناسبی هستند و در ترکیب شیمیایی از کروم استفاده شده است. برای جلوگیری از تشکیل شدن اثرات نامناسب در هنگام انعطاف پذیر بودنش باید سریعا آن را سرد کنید. بیشتر در ساخت ماشینهای لباس شویی، لوازم خانگی و بویلرها کاربرد دارد.
۳. دوپلکس
به دلیل ساختار متالوژیکی خود از فازهای فریتی تا آستینت استفاده میشود. در مقایسه با استیلها مغناطیسی و غیر مغناطیسی مقاومت مکانیکی بالاتری دارد. از سایر دیگر مزیتهای استیل دوپلکس میتوان به مقاومت بالا در برابر ترک خوردگیهای ناشی از تنشهای خمشی اشاره کرد. همچنین جوش پذیری بسیار مناسبی دارد و میزان تقاضای آن بیشتر است.
۴.مارتنزیتی
از این استیل در زمانهایی استفاده میشود که به استحکام و مقاومت در برابر سایش و لبههای تیز به صورت همزمان احتیاج داشته باشید. عملیات حرارتی ورقهای استیل با استفاده از آستینیته و سرد کردن بسیار سریع انجام میشود. علاوه بر این استنلس استیل خواصیت مغناطیسی دارد و به آهنربا جذب میشود. از مهمترین کاربردهای این استیل میتوان به ساخت تیغههای توربینهای بخار اشاره کرد.
انواع استنلس استیل ضد زنگ بر اساس کل ظاهری
- استنلس استیلهای بر ضد زنگ
- استنلس استیل طرحدار
- استنلس استیل مات
- استنلس استیل خشدار
بهترین استیل ضد زنگ کدام است؟
استنلس استیل گرید ۳۰۴: از سری ۳۰۰ فولاد ضد زنگ است که به ۸/۱۸ نیز معروف است. علت نام گذاری این استیل این است که از ۱۸ درصد کروم و ۸ درصد نیکل ساخته شده است. البته از عناصر دیگری مثل: منگنز، سیلیکون، نیکل و کربن هم در آن استفاده شده است. استفاده از کروم و نیکل به صورت همزمان باعث میشود تا مقاومت زیادی نسبت به خوردگی از خود نشان دهد.
گرید ۳۰۴ قابلیت جوش پذیری بالا و خواص کششی عالی نیز دارد و در برابر عوامل فرسایش مثل رطوبت بالا مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهد. سری ۳۰۰ استیل نسبت به محیطهای اکسید کننده مثل اسید نیتریک رقیق، اسیدهای آلی مقاومت بسیار خوبی دارند.
از گرید ۳۰۴ برای ساخت تجهیزات و مخازن غذایی، مبدلهای حرارتی، ساخت لوازم آشپزخانه، کاربردهای معماری و تجهیزات مرتبطت با آبهای آشامیدنی نیز کاربرد دارد.
استنلس استیل گرید ۳۱۶
استیل گریدهای ۳۰۴ و ۳۱۶ از پرکاربردترین گریدها در سری ۳۰۰ هستند. این گریدها از نظر شبیه هم هستند و اینکه هر دو آنها غیرمغناطیسی هستند و از طریق عملیات حرارتی سخت نمیشوند. و هردوی اینها از لحاظ خواص نیز مقاومت بسیار بالایی دارند اما تفاوتهای ریزی با یکدیگر دارند که باعث شده است استیل ۳۱ محبوبیت بیشتری را داشته باشد.
دلیل محبوبیت بسیار بالای این گرید ۳۱۶
- شکل پذیری بسیار عالی
- قابلیت جوش پذیری با دو روش مقاومتی و نفوذی، دمای ذوب در حدود ۱۳۹۰ درجه سانتیگراد
نکته: در مقابل گرید ۳۰۴ دمای ذوب پایینی دارد.
کاربردهای استیل ۳۱۶
- مقاومت در برابر خوردگیهایی مانند هیدروکلرید اسید، فرمیک اسید و کلریدهای سولفات
همین ویژگیهای گرید ۳۱۶ موجب شده است تا در آبهای شیرین، صنعت نفت و پتروشیمی، ظروف شیمیایی و اتصال قایقها در آبهای شرو از آنها استفاده شود.
نتیجه گیری:
فولاد زنگ نزن آستینتی کارایی بسیار بالایی دارد ولی از گرانترین مواد در ساخت آن استفاده میشود ولی ارزش سرمایه گذاری و استفاده کردن را دارد. تمام مزیتهای استنلس استیل ضد زنگ را بیان کردیم ولی در زمانی که شما نیاز به متریال ضد ضربه، مقاومت بالا در برابر سایش و ضربه نیاز دارید مطمئن باشید که بهترین گرید و نوع را انتخاب کردهاید.
اگر به دنبال بهترین استیل ضد زنگ هستید باید حتما از یک جای معتبر خرید کنید تا اطمینان کامل داشته باشید. ماهک استیل و کارشناسان ماهک برای مشاوره و کمک به شما حاظر هستند و فقط کافیست تا با کارشناسان ما در تماس باشید.
سوالات متداول
مهم ترین کاربردهای استنلس استیل چیست؟
استفاده از استنلس استیل ها در ساخت وسایل آشپزخانه از قبیل سینگ ظرفشویی، گاز، کارد و چنگال مهم ترین کاربردها است.
بهترین استیل ضد زنگ کدام گرید است؟
از لحاظ مقاومت به خوردگی، استیل های سری ۳۱۶ از مقاومت کمتری برخوردار هستتند و میتوااند در محیط های خورنده یا محیط هایی که اسید شدیدی دارند تا سال ها با همان کیفیت اولیه کار کنند و حتی تغییر رنگ هم ندهند.
تفاوت کربن استیل و استنسلس استیل در چیست؟
یک مقدار آب لیمو را روی سطوح مورد نظر بریزید و مدیت را به آن زمان دهیدو پس از حدود ۲۰ الی ۳۰ دقیقه اگر جای اب لیمو سیاه شود به احتمال زیاد استیل کربن در زیر دست شماست.