فلنج کور با حرف اختصاری BL نشان داده میشود، از اتصالات پایپینگ به شمار میرود که از آن برای مسدود کردن موقت یا دائم مسیر جریان در خطوط و تجهیزات استفاده میشود. این فلنج بسته به محل استفاده در سایزها و کلاسهای مختلف تولید میگردد.
انواع فلنج کور
- فلنج کور فورج فولادی A105
- فلنج کور فورج فولادی A350
- فلنج کور استیل ۳۰۴
- فلنج کور استیل ۳۱۶
- فلنج کور فولادی ST37
- فلنج کور فولادی ST52
- فلنج کور چدنی ریخته گری
فلنج Blind از تجهیزات پایپینگ است که برای انسداد انتهای خط لوله و یا نازلهای مخازن و تجهیزات به کار میرود. از دیگر مواردمورد استفاده این نوع فلنج، در تست فشار خطوط مایع و گاز میباشد. این فلنج از لحاظ فشار داخلی و بار روی پیچها، نسبت به دیگر فلنجها تحت فشار بیشتری قرار میگیرند. در این فلنجها تنش خمشی در مرکز فلنج ییشتر از بقیه نقاط است، به همین دلیل مقاومت در برابر تنش در این فلنجها بالا میباشد. ضمن اینکه در خطوطی که فاکتور دما تاثیر گذار باشد، از یک فلنج گردن دار به همراه یک کپ به جای فلنج کور استفاده میشود. بلایند فلنج در سه نوع RF ،FF و RTJ تولید میگردد. استاندارد تولید این فلنج ASME B16.5 میباشد.
در صورتی که سیال درون خطوط لوله، یک سیال خورنده باشد از فلنج کور پلی اتیلن و استنلس استیل استفاده میشود. فلنج آهنی (چدنی یا ساخته شده از ورق) نیز در خطوط فشار پایین کاربرد دارد.
یکی از انواع فلنجهای کاربردی در صنایع مختلف میباشد که به شکل یک دیسک صفحه با سوراخهایی در اطراف آن است. این فلنج در کارخانهها و صنایع مختلف در انتهای مسیر لوله جهت انسداد مسیر جریان سیال کاربرد دارد.
فلنج کور برخلاف فلنج گلودار جوشی (Weld Neck Flange) ، فلنج اسلیپون (Slip on Flange) ، فلنج کف رینگ (Stub-end Flange) و … محلی برای عبور سیالات ندارد و در نتیجه مسیر جریان توسط این فلنجها مسدود میشود.
فلنج های کور میتوانند با توجه به نیازهای مشتری در ابعاد مختلفی طراحی و تولید شوند. همانطور که گفته شد فلنجهای کور همانند یک صفحه دیسک هستند که در کنار خود دارای چندین سوراخ هستند. این سوراخها جهت اتصال این فلنجها به فلنجهای دیگر به وسیله پیچ و مهره استفاده میشوند. جهت آب بندی و جلوگیری از نشتی این فلنجها از گسکت (Gasket) یا واشر در بین دو فلنج استفاده میشود. باید بدانید که با توجه به فشار کاری باید نوع فلنجهای کور و نوع گسکت انتخاب شود.
مهمترین کاربرد فلنجهای کور بستن یک مسیر خط لوله است. به طور مثال فرض کنید که در حال امکان ساخت قسمتی از خط لوله وجود ندارد و در آینده میخواهیم خط لوله را ادامه دهیم یا فرض کنید میخواهیم یک شیر در وسط یک خط لوله اضافه کنیم؛ به منظور بستن موقتی خط لوله از این این فلنج استفاده میشود تا در آینده بتوان آن خط لوله را به یک خط لوله دیگر یا یک اتصالات دیگر متصل کرد. پس به طور کلی میتوان کاربرد فلنجهای کور را در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، آب و فاضلاب و تأسیسات به صورت زیر بیان کرد:
- جهت تعمیرات قسمتی از خط لوله
- در هنگام لوله کشی جهت گسترش خط لوله در آینده
- بستن یک خط لوله
پس به طور کلی میتوان گفت در صورت نبود فلنج کور، نگهداری و تعمیرات یک خط لوله در حالی که جریان مداوم سیال وجود دارد بسیار مشکل ساز است و وجود این فلنجها باعث شد امر تعمیر و نگه داری خط لولهها آسانتر شود.
۴ برند MELESI، FAD، CROWN و GALPERTI از معروفترین برندهایی هستند که فلنجهای کور را میسازند.
استانداردها و کلاس فلنج کور
با توجه به نیاز مشتری و طبق استانداردهای ابعادی از سایز ۱.۲ تا ۱۲۰ اینچ قابل تولید و عرضه هستند و این سایز با توجه به سایز لوله انتخاب میشود. استانداردی که جهت مشخص کردن ابعاد فلنج استفاده می شود، استاندارد ASME B16.5 است.
بر اساس فشار و دمای قابل تحمل فلنج کور، آنها را به کلاسهای متفاوتی دسته بندی میکنند. لازم به ذکر است که این کلاسها اسمی هستند و فلنجها به طور معمول میتوانند تا دو برابر عدد این کلاسها فشار تحمل کنند. دو استاندارد متداول DIN و ASNI برای کلاس بندی فلنجهای کور وجود دارند. طبق استاندارد ANSI فلنجهای کور به کلاسهای ۱۵۰، ۳۰۰، ۶۰۰، ۹۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۵۰۰ تقسیم میشوند. اعدادی که در این استاندارد مشاهده میکنید بیشترین فشار قابل تحمل توسط این فلنجها بر اساس فشار PSI در یک دمای مشخص هستند. کلاسهای ۶۰۰، ۹۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۵۰۰ نسبت به کلاسهای ۱۵۰ و ۳۰۰ کاربرد کمتری دارند و در موارد بسیار نادری استفاده میشوند.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.